Wat is een dhurrie vloerkleed? (Dutch)

Dhurrie vloerkleed

Heb jij al eens gehoord van een dhurrie vloerkleed? Nee? Nou, een dhurrie vloerkleed is een handgemaakt, platgeweven vloerkleed uit India. Eigenlijk is het dus het Indiase broertje van de Turkse kilim.
Deze vloerkleden worden traditioneel gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol, katoen, jute of zelfs zijde. Dhurries zijn niet ‘hoogpolig’, maar hebben juist een platte, geweven structuur die ervoor zorgt dat ze oersterk zijn. Deze platgeweven vloerkleden zijn te vinden in allerlei kleuren en maten. Van kleine matjes (leuk als badmat!) tot kamervullende tapijten. Met ingewikkelde patronen in prachtige, gedekte natuurkleuren. Of juist strakke, Scandinavische vormen in neutrale tinten en pastels.

Traditionele tapijten

In India worden dhurries al eeuwen lang gemaakt en gebruikt. Niet alleen in de huizen, maar bijvoorbeeld ook in de paleizen van de moghuls waren dhurries zeer geliefd. Traditioneel werden de garen van de dhurries geverfd met natuurlijke producten zoals kruiden, groenteschillen, granaatappel, etc. De kunst van het weven is vaak van generatie op generatie doorgegeven en de wevers hebben naast veel kennis dan ook enorm veel liefde voor hun vak.

Voordelen dhurries

– Kies een praktisch vloerkleed: dhurries hebben aan beide kanten hetzelfde patroon, waardoor je ze dus kunt omdraaien en aan beide kanten gebruiken
– Neem een kleed dat je leven lang mee kan gaan: het zijn zeer slijtvaste vloerkleden die gebruikt kunnen worden op plekken waar veel mensen lopen
– Ga voor veelzijdigheid: ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten, kleuren en patronen
– Hou je van effortlessly chic: je kunt ze gebruiken in iedere ruimte van het huis
– Doe eens iets anders in huis: deze vloerkleden zijn gemakkelijk op te rollen/vouwen, waardoor het makkelijker wordt om eens van vloerkleed te wisselen (bv. tussen een zomer- en winterkleed)

Hoe gebruik ik een dhurrie in mijn interieur?

Heb je nog wat inspiratie nodig? Hieronder kun je zien hoe je een prachtige dhurrie combineert in een modern interieur.

Dit prachtige kleed komt helemaal tot zijn recht in deze lichte, bohemian style slaapkamer. Photocredit: Nicolette Johnson.

Nude tinten gecombineerd met een prachtig Indiaas patroon. Dit kleed is van één van onze favoriete shops: The Citizenry.

Een woonkamer met lichte kleuren krijgt een hoop extra sfeer en karakter door een goed gekozen vloerkleed.

De prachtige pasteltinten van deze dhurrie van West Elm zorgen voor een rustige sfeer in je woonkamer.

Met een zwart-witte dhurrie kun je een mooi grafisch effect bereiken.

Een dhurrie geeft zoveel extra sfeer aan een babykamer.

Het gouden patroon van dit vloerkleed van Mr. Fenton combineert mooi met de zachte, roze tinten van deze slaapkamer. Een soortgelijk vloerkleed kun je vinden in onze webshop!

A room with a view…. EN een dhurrie πŸ˜‰

 

Ben je enthousiast geworden? Check hier de dhurries van Bonam Home.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *